2010. nov. 26.

A FREMO 1

Egy pár sor magárol a FREMO-ról

Mi is a FREMOdul?
Egy FREMOdul sok minden lehet, nevezetesen:


  • egy modellvasút részlet / dioráma, mindenféle kreatív lehetõséggel, ami - a szabványos végeknek köszönhetõen - összeillik más FREMOdulokkal
  • hordozható terepasztal amit magunkkal vihetünk találkozókra, össze jövetelekre
  • A válasz a panaszra "nincs hely a terepasztalra".

A FREMO már több mint 25éves. A jelen szabvány ezért az összes régi és új FREMO-tagnak szól, valamint mindazoknak az érdeklődőknek, akik a saját egyesületükben vagy otthon egy sokszorosan kipróbált és széles körűen elterjedt szabvány szerint kívánnak modulokat építeni. A szabvány mindenkire nézve kötelező, aki H0 (1:87) építési nagyságban és 1435 mm-es nyomtávú nagyvasúti előképet modellező modulokat épít, illetve akar építeni.
A FREMO-ban a modul asztalokat digitálisra építjük. A digitális üzem nagyobb játék élményt is biztosít,  a játék rész feladatokra vannak osztva. Minden emberre egy feladat jut. Mozdony vezetők vonatukat kisérve az állomásokon avatkoznak be szerelvényük mozgásába.  Állomás főnökök a saját állomásukon kezelik a jelzőket, váltókat és engedélyt adni a vonatok indulására. 

A modulokon csak egyedi pálya számmal rendelkező tehervagonok közlekedhetnek hogy az állomás főnök tudja hogy melyik vagont kell kisorozni. Minden teherkocsi fuvarlevéllel, bárcával közlekedik.
Minden tehervagonhoz egységes bárcát kell mellékelni. (FREMO honlapjáról letölthető)
A személy vagonok lehetnek gyári tamponozásúak. A kocsiknál kengyeles kuplungot kell alkalmazni csak a zárt szerelvényekben lehet kurz kuplungot használni.

A modulok 1300mm magasan vannak így állva sokkal élvezhetőbb a játék és jobban látja a mozdony vezető a pályát és a jelzőket. A moduloknál többféle csatlakozó felület is létezik. (Pl. domboldal, síkvidéki) A modulokon állomásonként egy digitális erősítőt kell elhelyezni.

A járműveknek alkalmasnak kell lenni a 2,1mm-es profilú síneken való közlekedésre. A pályán csak fém kerekes járművek közlekedhetnek. A mozdonyokat el kell látni dekóderrel a digitális üzemre.

FREMO honlap: http://www.fremo-net.eu/

Szabványok magyarul:  http://www.booci.hu/index.php?c=FREMO_HUN  http://www.freeweb.hu/szvk/modell/modul/FREMOszabv.pdf


Hamarosan írok még a FREMO-ról................





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése